Monday, June 11, 2012

Közösségszervezés vidéken - Az Egyesült Államok rurális arca

A kisvárosi vagy falusi környezet a nagyvárositól eltérő mozgásteret enged a közösségszervezőnek. Az egy ismeretségi körbe tartozó emberek egymáshoz közelebb vagy adott esetben egy szomszédságban élnek, ezért könnyebb átfedést találni az ismeretségek között. Nagyobb az esély arra, hogy a döntéshozók és a helyi csoport tagjai a mindennapokban (vásárlás közben, templomban, közösségi eseményeken, lakóközösségben) is érintkeznek, esetleg személyes kapcsolat van köztük, ami új kereteket szab a nyomásgyakorlásnak és a konfrontációnak. Továbbá az ügyek előbb-utóbb túlmutatnak a lokális kereteken, és elengedhetetlen lesz megcélozni a megyei vagy az állami szintű döntéshozókat.

A nyár folyamán nyolc vidéki környezetben dolgozó közösségszervező szervezetnél teszek tanulmányi látogatást. A szervezet munkatársaival készített interjúk és a közös terepmunka alapján céljaikat, lehetőségeiket, korlátaikat megismerve remélhetőleg sok új közösségszervező módszert gyűjthetek és oszthatok meg ezen a blogon.

Az elkövetkezendő 11 hétben tehát a vidéki közösségszervezésről olvashatsz, miközben az Egyesült Államok rurális, sokszínű arca is feltárul előtted, a következő szervezeteken keresztül:

Kentuckians For The Commonwealth (Kentucky)
A KFTC 1981-ben alakult (Kentucky Fair Tax Coalition néven). A szervezet eredeti célja az állam lakóit és a helyi gazdákat kizsákmányoló szénkitermelő cégek megadóztatása volt. A KFTC-nek azóta 13 megyében van helyi csoportja, és a szervezet palettája további gazdasági igazságosságot követelő ügyekkel gazdagodott.

Kentucky Agricultural Missions (Kentucky)
Az AG Missions a helyi gazdák összefogását szorgalmazza egy igazságosabb, a helyi termelőket helyzetbe hozó élelmiszertermelés érdekében, érdekérvényesítő képességüket erősítve. A szervezet a helyi közösségekkel (pl. az ámis gazdákkal) együttműködésben a vidéki szegénységgel is felveszi a harcot.

Iowa Citizens for Community Improvement (Iowa)
Az Iowa CCI 1975-ben alakult. Eleinte lokális ügyekkel foglalkozott, majd az 1980-as évek alatt sikerrel egyesítette az alakuló vidéki és városi csoportokat az állami és rendszerszintű változást célzó, közös ügyek mögött.

Indigenous Environmental Network (Minnesota)
Az IEN a helyi észak-amerikai indián közösségek (dakota, arikara, mandán, hidatsa, odzsibvé) alulról szerveződő szövetsége, és elsősorban környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozik a törzsi tanítások szellemében és a természet törvényeinek tiszteletben tartásával.

Northern Plains Resource Council (Montana)
Az NPRC 1979-ben észak-dakotai és wyomingi helyi közösségekkel együttműködésben alapította meg az államközi összefogást célzó Western Organization of Resource Councils-t (WORC). A szervezet elsősorban könyezetvédelmi és mezőgazdasági ügyekkel foglalkozik.

United Vision For Idaho (Idaho)
A UVI 1995-ben alakult és célja a progresszív és baloldali értékek terjesztése és az idahoi helyi közösségek összefogása.

Rural Organizing Project (Oregon)
A ROP 1993-ban alakult több mint 40 emberi jogi szervezet összefogásával egy, az LMBTQ emberek kirekesztését célzó konzervatív keresztény társadalmi mozgalommal szemben, a progresszív értékek védelmében. A szervezet azóta gazdasági igazságossággal és bevándorlással kapcsolatos ügyekkel is foglalkozik.

PCUN Oregon's Farmworker Union (Oregon)
A PCUN mezőgazdasági munkások és erdészetben, illetve gyermekfelügyeletben dolgozók szakszervezete. 1985-ben 80 mezőgazdasági munkás alapította, a szervezet ma több mint 5000 tagot számlál, akiknek 98 százaléka mexikói és közép-amerikai bevándorló. A PCUN Oregon legnagyobb, latin-amerikai bevándorlók érdekeit képviselő szervezete.

A kifejezetten vidéki környezetben alkalmazott közösségszervező technikák megismerésén túl az is érdekel, hogy a szervezetek a magyarországi vagy közép-európai kontextusba is lefordítható társadalmi problémákra milyen kampánystratégiával válaszolnak, illetve hogyan egyensúlyoznak a helyi ügyek és a rendszerszintű kampányok között.

Olvasd el angolul.

No comments:

Post a Comment