Monday, April 30, 2012

Rajzold meg a saját pálcikafigurád

A kapcsolatépítés folyamatáról Joe Szakos, a Virginia Organizing igazgatója beszél.

Miért fogadna bizalmába a szomszédság? Mitől nyílnak meg a kapuk?
Joe: A közösségszervező, különösen Amerikában, sokszor olyan, mint egy ejtőernyős felderítő. Oda megy, ahova küldik. Noha előzetesen felkészül a terepről, mégsem lehet biztos abban, pontosan hol ér földet. Én ifjú közösségszervezőként Kentucky állam keleti részében kezdtem egy közösségben, amelynek közelében szénkitermelés folyt. Egyszerű suhanc voltam a szemükben, aki mit sem érthet az ő problémáikból. A közösségszervezés egyik kulcsa, hogy elnyerd a közösség bizalmát és tiszteletét. Ennek alapfeltétele, hogy bízol bennük, és tiszteled őket. Hogy alapvetően szeretsz a társaságukban lenni, minden kihívással együtt. És elfogadod, hogy a bizalom kiépítése folyamat.

Miért kezdtek el bízni benned?
Joe: Azért, mert fontos volt számomra, hogyan gondolkodnak és éreznek. Mert elsősorban figyelmet tanúsítottam irányukban. De persze előbb-utóbb ők is kíváncsiak lettek rám. Itt már nem elég az értő és aktív hallgatás. Közös témákat kellett találnunk. Elkezdtem átgondolni, mik azok az állomásai az életemnek, mik azok a pontjai a személyiségemnek, amivel kapcsolódási pontokat teremthetek a közösség tagjaival. Rögtön kettőt is találtam: szeretem a baseballt, és nagyapám bányász bevándorló munkás volt. Énképünknek, személyiségünknek sok rétege van. A közösségszervezés a kapcsolatépítés művészete is. Minden ember felé más készségünket domborítjuk ki, azt, amivel a másik ember közösséget érezhet. Ha egy akadémikus előtt akarom jó színben feltüntetni magam, akkor valószínűleg előbb-utóbb beszélgetni fogunk a publikációimról. Ez magától értetődőnek tűnik, de nagyon más és nagyon idegen közegben, ahol az emberek szókincse is más, egyáltalán nem az.

Mi segíthet a kapcsolatépítésben?
Joe: A közösséggel való találkozásokra tudatosan kell készülni. Gondold át, ki vagy. Milyen közös pontokat fedezhetsz fel a szomszédságban élők és saját magad között? Rajzold meg a saját pálcikafigurád, és gondold át, ki vagy te az ottélők szemén keresztül. És mik azok a dolgok, amik megteremtik a hidat köztetek. Ismerd meg önmagad! Miért érdekel ez a szakma? Mi a te személyes történeted? Miért zavar téged az igazságtalanság? Legyen erre olyan válaszod, amit két percben, és legyen olyan, amit öt percben is el tudsz mondani. Élettörténetünk folyton változó, személyes konstrukció. Egyes emlékképek időnként előtérbe kerülnek, megint mások új értelmezést nyernek. Tanulj abból, hogy megvizsgálod magad a közösség szemével. Értelmezd újra élettörténeted a közösségszervezés függvényében.

Olvasd el angolul.

No comments:

Post a Comment